Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Greenpeace: Fukusima tanulsága

2012.03.19. 15:24 | Atom Antal | 1 komment

Címkék: jelentés japán atomenergia atomerőmű atomkatasztrófa fukushima fukusima

A Greenpeace a napokban mutatta be a „Fukusima tanulságai” című tanulmányát, amely szerint a japán atomkatasztrófát nem a természeti csapások okozták, hanem a japán kormány, az atomerőmű üzemeltetője és a felügyeleti hatóságok sorozatos hibái. A tanulmány legfontosabb következtetése szerint az emberi hibákból bekövetkező nukleáris katasztrófa a világ mindegyik atomerőművénél megismétlődhet, emberek millióit veszélyeztetve.

A tanulmány három fontos következtetésre jutott:

1) A japán hatóságok és az atomerőmű üzemeltetői teljesen rosszul mérték fel egy súlyos baleset lehetséges következményeit. Bár a valós kockázatok ismertek voltak, azokat kisebbítették és eltussolták.

2) Japán a súlyos katasztrófákra legjobban felkészült országok között van, az atomkatasztrófa hatásai mégis sokkal súlyosabbnak bizonyultak az elképzeltnél. A nukleáris vészhelyzetekre kidolgozott tervek kudarcot vallottak.

3) Százezrek élnek kitelepítve a sugárszennyezés miatt, akik nem tudják újrakezdeni derékba tört életüket, mivel alig kapnak segítséget. A hiányos jogi szabályozás miatt egy évvel a katasztrófa után mindössze öt kártérítési ügy zárult le, a számla legnagyobb részét végül a japán adófizetők fogják állni.

A kiadvány letölthető a fenti linkről.


A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr634325979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása