Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Fukusima nukleáris válság, '12.02.21-23.

2012.03.06. 21:05 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atom jelentés japán energia atomenergia atomerőmű nukleáris sugárzás krízis fukushima fukusima

Alább olvashatják a japán Fukusima Daiicsi atomerőműben zajló válsággal kapcsolatos legfrissebb hírösszefoglalónkat.

A japán nukleáris politikával kapcsolatos hírek

Madarame Haruki, a japán Nukleáris Biztonsági Hatóság (NSC) elnöke aggályainak adott hangot azoknak a stresszteszteknek az érvényességével kapcsolatban, melyeket a leállított reaktorok újraindításával kapcsolatos döntés érdekében végeztek. Madarame szerint az elsődleges stressztesztek, melyek a földrengésekkel, cunamikkal és egyéb természeti katasztrófákkal szembeni ellenállóképességet hivatottak felmérni, nem megfelelőek, és így egy lényegesen részletesebb másodlagos tesztet kell végezni. A tesztek egyike sem vizsgálja a reaktorok ellenállóképességét a tüzekkel, repülőgép-becsapódásokkal, terrorista cselekményekkel vagy emberi mulasztásokkal szemben. Madarame megjegyezte: „Az elsődleges felmérések önmagukban nem elégségesek a reaktorok biztonságának felméréséhez. Mindenképpen szükséges a másodlagos tesztek teljes körű elvégzése.” A Nukleáris Biztonsági Hatóság (NSC) nem rendelkezik jogosultsággal annak meghatározása tekintetében, hogy a reaktorokat újra üzembe lehet-e állítani, illetve ha igen, akkor mikor. Ez egy olyan politikai döntés, amelyet Noda Josihiko miniszterelnöknek és más politikusoknak kell meghoznia, de ezt a döntést nem a másodlagos tesztek eredménye határozza meg. Mindazonáltal Madarame nyilatkozatai aggodalmat keltettek a kormány atomenergiával kapcsolatos döntéseiben egyébként is egyre kevésbé bízó lakosság körében.

A Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) szakértői bizottságának tagjai – akiket azzal bíztak meg, hogy győződjenek meg a Kansai Electric által az Oi erőmű 3-as és 4-es reaktoraiban végzett első fokú stressztesztek érvényességéről – tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a NISA leállította a bizottsági tagok között kibontakozott vitát és a hozzájárulás odaítélését azt megelőzően jelentette be, hogy a szakértők pontot tettek volna a viták végére. Az egyik bizottsági tag, Ino Hiromicu, a Tokiói Egyetem professzor emeritusa, azt nyilatkozta, becsapottnak érzi magát. Egy másik tag, Goto Maszasi azt mondta, az ügynökség lázas sietséggel igyekszik minél hamarabb megadni a jóváhagyást a reaktorok részére.

Hoszono Gósi nukleáris válságok kezeléséért felelős miniszter azt nyilatkozta ezen a héten, hogy szélesebb ellenőrzési jogkört kéne biztosítani a kormány részére az atomenergia-termelés tekintetében, valamint a biztonsági megfontolásoknak is komolyabb prioritást kéne adni. A várakozások szerint Japán új Nukleáris Szabályozó Hatóságát (NRA) Hoszono fogja vezetni. A hatóság márciusban kezdi meg tevékenységét, feltéve, hogy a Parlament megadja a létrehozáshoz szükséges jóváhagyást. Hoszono így nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy Japán a stabil villamosenergia-ellátás oltárán feláldozná az atomenergia-biztonságot”. Azt azonban nem állította, hogy az atomenergiát teljes mértékben fel kéne számolni.

Az USA Nukleáris Biztonsági Hatósága (NRC) közzétett egy 3000 oldalas telefonbeszélgetés átiratot, melyet a fukusimai nukleáris katasztrófát követő napokban rögzítettek. Az átirat bizonyítja, hogy az amerikai szakértők már öt nappal az események után gyanították, hogy többszörös leolvadás történt, mindezt annak ellenére, hogy ezt a japán hatóságok hónapokig nem ismerték be. Az iratok és felvételek azt is bizonyítják, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormányának döntése, miszerint egy 80 km-es sugarú kitelepítési zónát kell kijelölni, azon a hamis információn alapult, mely szerint a 4-es reaktor pihentető medencéje száraz volt és azt a leolvadás veszélye fenyegette. Az amerikai szakértők folyamatosan azt érezték, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást Japántól. Chuck Casto, a Nukleáris Biztonsági Hatóság (NRC) Tokióba kihelyezett vezető tisztségviselője azt nyilatkozta: „Ez teljesen túlnőtt a TEPCO-n ... ez már kezelhetetlen a TEPCO számára.”

Az Asahi Shimbun által 17 darab atomerőmű üzemeltető vállalatról készített felmérés szerint az immár egyéves kormányrendelet ellenére, mely elrendelte az atomerőművek védelmét a cunamik és hidrogén robbanások ellen, csupán néhány üzemeltető tett eleget az előírásoknak, legtöbbjük még meg sem kezdte a védőintézkedésekhez szükséges munkálatokat.

A Japán Atomenergia-ügynökség egyik bizottsága a héten azt nyilatkozta, hogy a kiégett nukleáris fűtőelemek megsemmisítése sokkal kevésbé költséges, mint az újrahasznosítás. Eközben a nukleáris fűtőelemekkel kapcsolatos japán politikát vizsgáló kormánybizottság azt nyilatkozta, hogy a következő 30-40 éven belül nem kivitelezhető megoldás a gyorstenyésztő reaktorok alkalmazása a kiégett fűtőelemek újrahasznosítására. Volt idő, amikor a kiégett fűtőelemek újrahasznosításának reménye a japán nukleáris ciklus egyik sarokköve volt.

A japán Oktatásért, Kultúráért, Sportért, Tudományért és Technológiáért Felelős Minisztérium (MEXT) által megrendelt földrengés tanulmány feltárta, hogy egy minden eddig elképzeltnél erősebb földrengés alakulhat ki a Tokiói-öböl alatt, lesújtva Tokióra és környékére. A legújabb adatok szerint a kéreglemezek szélei vékonyabbak, és emiatt a földrengés ereje elérheti a japán skála szerinti 7,0-es erősséget. Összehasonlításképpen, a tavaly márciusi földrengés a japán skála szerinti 7,0-es erősségű volt, ami az USA Földtani Hatósága skáláján 9,0-es erősségnek felel meg. A korábbi adatok alapján a szakemberek azt jósolták, hogy a földrengés 11 000 ember halálát okozná és mintegy 850 000 épületet döntene romba. Az új adatok fényében ezek a számok messze nagyobbak lennének.

Közel egy évvel a nukleáris katasztrófa után, Fudzsimura Oszamu kabinetfőnök bejelentette, hogy a kormány végre közzéteszi a tavaly márciusban tartott ülések jegyzőkönyveit. Annak ellenére, hogy törvények írják elő a jegyzőkönyvek készítését a kormányüléseken, a katasztrófát követő napokban legalább 10 különböző kormányzati szerv mulasztotta el ezt megtenni, beleértve a Kan Naoto akkori miniszterelnök által összehívott szükséghelyzeti bizottságot is.

Újabb olyan eset látott napvilágot, ahol a nukleáris ipar pénzzel vásárolja meg érdekei érvényesülését. Iratok támasztják alá, hogy egy takahamai üzletember, Jamamoto Tomio rendkívül magas bérleti díjat kapott a Kansai Electric részére bérbeadott területért, melyért cserébe a takahamai atomerőmű reaktorainak újraindítását kellett támogatnia. A városi képviselőként tevékenykedő Jamamoto írt is egy tanulmányt, melyben a reaktorok újraindítását szorgalmazza.

A reaktor állapota

A 2-es reaktor tetején és alján mért hőmérsékletek egy lehetséges hőmérséklet-emelkedést mutatnak. A múlt héten a TEPCO megállapította, hogy egy hőmérő meghibásodott, így az adott hőmérő által mért értékeket figyelmen kívül hagyták. A TEPCO azt tervezi, hogy még több hideg vizet fecskendez a reaktorba, hogy ezáltal megállapíthassa, hogy egy másik hőmérő is meghibásodott-e, avagy a hőmérséklet valóban emelkedik a reaktorban.

A TEPCO bejelentette, hogy a Fukusima Daiicsi erőmű vízbevezető-nyílásai környékén egy 72 ezer négyzetméteres területen cementtel és agyaggal fogja bevonni a tengerfeneket annak érdekében, hogy a magas radioaktív tartalmú iszapot a viharok és a hajók mozgása ne terjessze szét. A társaság azt nyilatkozta, hogy a cementréteg 60 cm vastag lesz és a munkálatokat várhatóan június végére fejezik majd be. A tengerfenékről származó homok és iszap cézium-134 és cézium-137 szintje mintegy 1,6 millió Bq/kg volt az erőműből továbbra is szivárgó sugárszennyezett víz miatt.

Szennyeződés (beleértve a gazdasági hatásokat és az emberek sugárzásnak való kitettségét is)

A japán Nukleáris Biztonsági Hatóság (NSC) ezen a héten beismerte, hogy a kormány elhallgatta a gyermekek pajzsmirigyében tavaly márciusban mért sugárszintet. Összesen 1080 tizenöt év alatti gyermeket vizsgáltak, akik közül többen 35 millisievert éves dózist kaptak.  A kormánytisztviselők azt nyilatkozták, hogy azért nem hozták nyilvánosságra az adatokat, mert el akarták kerülni a pánikot.

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatói által tavaly júniusban a Fukusima Daiicsi atomerőműtől számított 640 km-en belül gyűjtött óceáni mintákban a nukleáris katasztrófa előtti állapothoz képest ezerszeres cézium-137 szintet mutattak ki, nyilatkozta a tanulmányt irányító vezető tudós, Ken Buesseler. Bár ez a cézium szint csupán egytizede az emberre ártalmas értéknek, Buesseler mégis hangsúlyozza, hogy „még nem vagyunk túl a nehezén”, és egyúttal emlékeztet arra is, hogy a radioaktív szennyezőanyagok továbbra is szivárognak a Fukusima Daiicsi erőműből.

Az Oktatásért, Kultúráért, Sportért, Tudományért és Technológiáért Felelős Minisztérium (MEXT) egy új, valós idejű sugárzásfigyelő rendszert indított, mely 2700 Fukusima prefektúrabeli helyszínről gyűjti össze az adatokat. Az adatok 10 percenként frissülnek és egy nyilvános honlapon kerülnek közzétételre.

Kármentesítés

A Környezetvédelmi Minisztérium által készített felmérés szerint a tavalyi földrengésből és cunamiból származó törmelék mindössze 5 %-át sikerült megsemmisíteni, és Hoszono Gósi környezetvédelmi miniszter most azt mondja, hogy a törmelék megsemmisítésére korábban kitűzött 2014. márciusi határidő nem reális. A magas sugárzási szint miatti aggodalmak eredményeképpen számos önkormányzat nem hajlandó átvenni és elégetni a törmeléket és szemetet. Csak Iwate, Fukusima, és Mijagi prefektúrákban a katasztrófából származó törmelék mennyisége meghaladja a 22 millió tonnát.

Soma-i (Fukusima prefektúra) tisztviselők a gyermekek által kapott sugárdózis tanulmányozását tervezik, hogy ezáltal meghatározhassák a sugármentesítendő területeket. Soma mintegy 30-50 km-re található a fukusimai nukleáris katasztrófa helyszínétől. A tavaly márciusi katasztrófát követően egy három hónapos időszak leforgása alatt 4010 felső tagozatos és fiatalabb gyermek sugárzásnak való kitettségét vizsgálták meg. Tizenhárom százalékuk kapott a kormány által javasolt határértéknél (1 millisievert per év) nagyobb dózist.

Atomenergiával kapcsolatos egyéb hírek

A fukusimai nukleáris válság tanulságai alapján az USA Nukleáris Biztonsági Hatóságának (NRC) munkatársai három ajánlást fogalmaztak meg az országban található 104 reaktor biztonságának javítása érdekében. A javaslatok között az alábbiak szerepelnek: a földrengések, árvizek és egyéb természeti katasztrófák kezelésére vonatkozó tervek; új szellőztető mechanizmusok a fukusimaihoz hasonló hidrogénrobbanások elkerülése érdekében; valamint a pihentető medencében használt berendezések továbbfejlesztése. A hatóság munkatársai azt javasolták, hogy a fejlesztéseket 2016. decemberi határidővel írják elő, azonban a szabályok és a határidő is komoly változásokon mehet keresztül, amíg azt az NRC tagok jóváhagyják. 

A fukusimai nukleáris katasztrófa közvetlen eredményeként Kuvait bejelentette, hogy az eredetileg 2022-es üzembehelyezéssel tervezett 4 nukleáris reaktort nem kívánja felépíteni. Számos kuvaiti állampolgár mára megkérdőjelezi az atomenergia biztonságosságát és létjogosultságát. A radioaktív hulladék ártalmatlanítása egyébként is problémát okozott volna az országnak a rendelkezésre álló korlátozott földterület miatt.

A Dominion Power hírül adta, hogy az általa üzemeltetett North Anna atomerőmű (Virginia) közelében a hivatalos határérték kétszeresének megfelelő szintű radioaktív tríciumot mutattak ki a talajvízben. A közüzemi vállalat még mindig keresi a szivárgás forrását, de hangsúlyozza, hogy a lakosság nincs veszélyben.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr324293974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sötétzöldek a Moszkva téren 2012.03.13. 08:39:34

Bocsássanak meg. Képtelen vagyok Széll Kálmánnak nevezni azt a teret.Szóval a minap leszállok az 59-es villamosról, és belevetem magam a jó öreg moszkva téri szubkultúrába, hogy átkeljek a Combinókhoz. Csakhogy ezúttal az utamba került egy Greenpeace k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása