Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Radioaktív szállítmány Budapesten

2008.08.06. 13:41 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atomerőmű tájékoztatás radioaktiv

Az Egyesült Államok volt az augusztus 1-jén Magyarországon át szállított radioaktív anyag célállomása – adta ki ma közleményében az MTI.

A fűtőelemeket két romániai kutatóreaktorból vitték Budapesten keresztül Szlovéniába, majd onnan hajón Amerikába. Az Országos Atomenergia Hivatal Általános Nukleáris Igazgatóságának vezetője, Koblinger László elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egyik programjának részeként szállították a kiégett fűtőelemeket ezen az útvonalon. Az útlezárásokat és a rendőri kíséretet azzal indokolta, hogy a dúsított uránt nemcsak békés célokra lehet felhasználni, és ez vágyat ébreszthet különböző terrorista szervezetekben.

A NAÜ programja az Egyesült Államok és Oroszország megállapodása alapján zajlik, ennek során a világ több tucat kutatóreaktorában átállnak a kis dúsítású fűtőelemek használatára, a nagy dúsítású fűtőelemeket pedig visszaviszik a gyártó országba.

Kérdéseink: ezek szerint mégiscsak létezik – az atomerőművek építtetői által lebagatellizált – proliferációs veszély? Miért vártak hat napot a közlemény kiadásával? 

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr21603486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása