Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

A radioaktív sugárzás nem áll meg a határon

2009.10.13. 12:29 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: demonstráció atomerőmű mohi

Greenpeace aktivisták hatalmas „Stop Mochovce” feliratú bannert lógattak le október 12-én a Szlovákiát és Magyarországot összekötő Mária Valéria hídról Esztergomban. Az akció apropója a délutáni magyar közmeghallgatás volt, egy fontos állomása annak a folyamatnak, amely során a szlovákiai Mohi atomerőmű tervezett 3 és 4 blokkjaihoz tartozó környezetvédelmi hatásokat vizsgálják. A civilek szerint a hatásvizsgálat formai okokból, a hatástanulmány tartalmi okokból sem felel meg az alapvető kritériumoknak, ezért az egész vizsgálati folyamat újraindítását követelik.

Mivel egy esetleges szerencsétlenségből származó szennyezés a környező országokat is érintené, így nemcsak a szlovák, de a magyar és az osztrák lakosságnak is lehetősége van véleményezni az építési terveket. A mai magyar közmeghallgatás előtt már szeptember 18-án Pozsonyban, és 25-én Bécsben szerveztek nyilvános fórumokat, ahol a lakosság és a civil szervezetek által feltett főbb kérdésekre a beruházó nem adott megfelelő mélységű válaszokat. Alapvető hiányosságnak bizonyult a hűtővízigény kielégítésére a Garam folyóra tervezett víztározó finanszírozási kérdéseinek és környezeti hatásainak tisztázása, hiszen a közmeghallgatások tapasztalata, hogy az atomerőmű beruházója szívesen áthárítaná ennek költségeit a szlovák államra. A eddigi tartott nyilvános fórumokból az is kiderült, hogy a nagy sugárzású radioaktív hulladékok végleges tárolása sem megoldott, sőt még a kis és közepes radioaktivitású hulladék tárolására szolgáló létesítmény átadási határideje is folyamatosan csúszik.

A Greenpeace aggályosnak tartja továbbá a beruházó, Slovenske Elektrarne (SE) a szlovák minisztériumnak küldött meghallgatásokkal kapcsolatos dokumentumát, amely miatt megkérdőjeleződik a hatásvizsgálati eljárás függetlensége. Ebből kiderül, az építtető cég elvárása, hogy a szlovákiai közmeghallgatás a “lehető legalacsonyabb média- és közfigyelmet” kell kapja, továbbá, hogy “el kell kerülni az antinukleáris feszültségkeltést”, illetve, hogy “a bécsi közmeghallgatást meg kell akadályozni."

A Greenpeace azt is nehezményezi, hogy csak a szlovák területekkel kapcsolatban készült környezetvédelmi hatásvizsgálat, noha az atomerőmű hatásterülete egy 50 km sugarú kör, amelybe Magyarországon fekvő települések is beletartoznak. „A földrengésveszélyes zónába tervezett atomerőművel kapcsolatban a két legsúlyosabb probléma, hogy a tervben nem szerepel egy, a szennyezés szabadba jutását és a reaktorok védelmét is szolgáló konténment, illetve a lehetséges magyarországi hatások vizsgálata elmaradt. A jelenleg zajló hatásvizsgálati eljárás is számos formai és tartalmi sebből vérzik, ezért annak mielőbbi leállítását követeljük. Egy új tanulmányon alapuló független vizsgálatra van szükség, mely Magyarország érintett területeire is kiterjed. ” – mondta el Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.


PDF-ben letölthető hatástanulmány:

greenpeace.hu/up_files/1255337044A_hatastanulmany_velemenyezese.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr191447244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása