Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Új igazgatót keres a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

2009.04.02. 11:38 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atomfegyverek atomenergia tóth tibor

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 35 tagállama leköszönő igazgatójának, a Béke Nobel-díjas egyiptomi Mohamed ElBaradeinek utódát keresi.

Az ENSZ alá tartozó szervezet legfőbb célja a nukleáris energia katonai felhasználásának tilalma és az atomfegyverek leszerelése. Az 1957 óta működő, bécsi székhelyű szervezetet 1997 óta Mohamed ElBaradei vezeti. ElBaradei az ügynökség élén végzett munkájáért 2005-ben Béke Nobel-díjat kapott. Posztjáért első körben ketten indultak: a japán Yukiya Amano és a dél-afrikai Abdul Samad Minty. A választás azonban eredménytelen volt, így a bécsi központban további négy személyt neveztek meg: a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet vezető argentin Rogelio Pfirter, az ügynökség chilei diplomatája Milenko Skonic, a volt mexikói elnök Ernesto Zedillo , valamint a magyar származású diplomata, Tóth Tibor is esélyes lehet. A fegyverellenőrzés és a leszerelés területén széles körű tapasztalatokkal rendelkező Tóth jelenleg az Átfogó Atomcsend Egyezmény Előkészítő Bizottságának végrehajtó titkára.

Az Átfogó Atomcsend szerződés szervezete:

www.haea.gov.hu/web/v2/portal.nsf/att_files/brochur/$File/atomcsend.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr871039488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása