Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Spanyol reaktor tisztogatása

2008.04.22. 13:45 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: spanyolország radioaktiv szennyeződés

Mélységi tisztítás folyik a spanyolországi Asco-1 atomerőműnél, ahol kis mennyiségű radioaktív fémet fedeztek fel 2008. április elején. Az aktivitás kikerülésének a 2007. novemberi átrakást követően keletkezett repedés lehet az oka. Elkezdődött a pontos kiváltó ok meghatározása is.

A spanyol hatóságok kettes szintűnek sorolták be az eseményt a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (International Nuclear Event Scale - INES). A radioaktív szennyeződést a 995 megawatt teljesítményű nyomottvizes erőmű épületén kívül, Tarragona északkeleti kikötőjének közelében fedezték fel.
A spanyol nukleáris hatóság tájékoztatása szerint a repedés nagyobb volt, mint azt az erőművet üzemeltető Endesa először jelentette. A tájékoztatás szerint megkezdték a vizsgálatot, az Endesa pontatlan tájékoztatása "súlyosbító tényező".
Az Endesa néhány napja jelentette be, hogy leváltották az erőmű igazgatóját és a sugárvédelmi vezetőt.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek az eseményről kiadott jelentése szerint az ellenőrzött területen kívül végzett rendszeres sugárvédelmi mérések 2008. április 2-án szilárd radioaktív részecskéket mutattak ki az erőmű épületein kívül, de a telephelyen belül.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint a kibocsátás az épület ventillációs rendszerén keresztül juthatott ki. 2007. november 26-án ez a rendszer kontaminálódott (elszennyeződött) a fűtőelem-szállító csatorna tisztítása közben, az átrakás miatti leállás végén.
Az utolsó dekontamináló folyadékot a fűtőelem tároló medencébe vezették, és az váratlanul a szellőzőrendszer felületére tapadt. Három nappal később az üzemzavari szellőzőrendszert leállították és elindították a normál szellőzést. Ekkor került ki a környezetbe a szennyeződés.
Körülbelül 5 MBq (megabecquerel) aktivitás rakódott le a szellőzőrendszer felületén. 4 MBq aktivitást összeszedtek az eseményt követő dekontaminálás során, 20 MBq dekontaminálása folyamatban van és 1 MBq maradt az üzemzavari szellőzőrendszer szűrőin.
Az üzemeltető előzetes becslései alapján 235 Bq juthatott ki az épületből. Az újabb becslésekben 85 MBq szerepel.
A 2007. november 26-i eseményről nem tájékoztatták a spanyol nukleáris hatóságot. A jelentés hozzáteszi: "Az eseményről nem tájékoztatták az üzemeltető személyzetet sem."
A sugárvédelmi mérések nem találtak radioaktív szennyeződést a telephely közterületein, de további méréseket is terveznek. A spanyol nukleáris hatóság előírta az érintett személyek sugár-egészségügyi vizsgálatát.

Forrás: NucNet
Hír kelte: 2008-04-18

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr25436961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása