Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Két év után újra zűrök Sellafieldben

2008.03.18. 11:30 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: baleset radioaktiv szennyeződés

Nagy-Britannia leghírhedtebb nukleáris üzeme Sellafield, reprocesszáló egység, ahol kiégett fűtőelemeket választanak szét uránra és plutóniumra további felhasználás céljából,  súlyos helyzetbe került január végén, amikor az egyik fontos berendezés épp akkor romlott el, amikor egy hasonló baleset helyreállítását végezték, aminek következtében két évig zárva volt az üzem. Így Sellafield üzemet két év leállás után ismét bezárják, bár még csak a második munkáját kezdte meg.
A Cumbrian komplexum meghibásodása, kritikus hangú beszámoló szerint, amiatt történt, hogy a létesítményet, melyeknek a nukleáris hulladékok kezelése lenne a szerepe, összevisszaság jellemzi és a biztonsági eljárások balesetek megelőzésére, melyek száz ezreket is megölhet, nem megfelelők.
A legutóbbi baleset nem is történhetett volna rosszabbkor Sellafield és a nukleáris ipar számára. Akik éppen bizalmat probálnak kelteni a nukleáris energia iránt, hogy a befektetőket rávegyék az atomenergia új generációjának támogatására.
Sellafield Thorp most kezdte meg a gyártást 2005 nyári bezárás óta, mivel akkor fokozottan radioaktív folyadék nyolc hónapon keresztüli szivárgására derült fény. A céget 500 000 font bírsággal illették a biztonsági kihágás miatt.
Eddig csak egy adag nukleáris üzemanyag került újrafelhasználásra mióta újra működésbe léptek. Épp a másodikat kezdték, amikor egy víz alatti kiemelő rendszer leállt. A folyamatban lévő berendezésket le kellett állítani, és senki sem sejti hogy mikor fognak újra beindulni. Sellafield bevallota, hogy a gyártás lassú volt a baleset előtt is, mivel gondok voltak az újrafeldolgozásért felelős berendezésekkel.
A Nukleáris Berendezések Vizsgálója beszámolójában elárulta a zűrzavar mértékét. Az újrafeldolgozás után az elpárlás során fokozottan veszélyes folyadék koncentrálódik, amit 21 óriási vastartályban tárolnak mielőtt az megüvegesedik és ilyen formában hulladékot képez. A beszámoló szerint a folyamat minden szakaszába hibák csúsztak.
Kettőt a három párologtatóból biztonsági okok miatt leállítottak, és folyamatosan gondok voltak a üvegesedéssel. A legijesztőbb a hulladék hűtését végző berendezésleállítás, mely legrosszabb esetben robbanáshoz vezethet, amely során az ország valamennyi területére radioaktív anyag szóródhat. A felmérések szerint, minden felrobbant tartály 210.000 ember rákos megbetegedését válthatja ki.
A beszámoló azt is nyilvánosságra hozta, hogy az „egyszerű háztartási követelményeket” sem teljesítik a hulladék részlegeken. Életbevágóan fontos biztonsági ellenőrzések nem hatásosak, a vészhelyzetben és tűz esetén történő biztonsági intézkedésekre fordított figyelem hiányos.
Sellafield elfogadja a beszámoló eredményeit, de állítja, hogy „megerősített vezetés és intézkedések” valamint „fejlesztések” történtek az üzemben. Ez a kijelentés nem nyűgözte le a független nukleáris anyagok szakértőjét, John Large-ot, és elmondta: A kormány új nukleáris üzemeket akar építeni, de a nem fordítanak elég figyelmet a képződött hulladék kezelésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr28385880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása