Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Fukusimai nukleáris válság, '12.02.17–20.

2012.03.01. 18:58 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atom jelentés japán energia atomenergia nukleáris sugárzás krízis fukushima fukusima

Alább olvashatják a japán Fukusima Daiicsi atomerőműben zajló válsággal kapcsolatos legfrissebb hírösszefoglalónkat.

A japán nukleáris politikával kapcsolatos hírek

Kan Naoto volt miniszterelnök továbbra is felemeli a hangját az atomenergia ellen, azt állítva, hogy a Fukusima Daiicsi erőműben történt katasztrófa igazi okai az elégtelen szabályozás, a rossz tervezés valamint a rossz kommunikáció voltak, nem pedig a földrengés vagy a cunami. A Reuters-nek adott hosszas interjúban Kan azt mondta, hogy a Daiicsi erőművet eleve nem lett volna szabad a parthoz ilyen közel építeni a cunami kockázata miatt. „Alaposabb biztonsági intézkedéseket kellett volna hoznunk, de mi ezt elmulasztottuk. Hatalmas hiba volt, és be kell ismernem, hogy [a nukleáris válságot] emberi hiba okozta”.  Kan ma azon a véleményen van, hogy az atomenergiától teljes mértékben meg kell szabadulni és azt megújuló energiával kell felváltani: „Bár számos technológiai intézkedést lehet hozni az atomerőművek biztonságának növelése érdekében, azonban ezek önmagukban nem elegendők a legnagyobb kockázatok kivédéséhez.”

A Kansai Electric rutin vizsgálatok céljából a mai nap során átmenetileg leállítja a Fukui prefektúrában található Takahama erőmű 3-as reaktorát. Ennek eredményeképpen az országban található 54 nukleáris reaktorból már csak kettő üzemel. Bár az atomenergia-szektor kiterjedt áramszüneteket jósolt, Japánban sem áramszünetet, sem áramkimaradást nem tapasztaltak.

Fehéroroszország köztársasági elnöke, Alekszandr Lukasenko ezen a héten találkozott Japán fehéroroszországi nagykövetével, Harada Csikahito-val, annak érdekében, hogy újabb információkkal szolgálhasson az 1986-os csernobili katasztrófával kapcsolatban a fukusimai nukleáris katasztrófa fényében.

Egy Fukusima prefektúrában működő, az atomenergia biztonságosságát népszerűsíteni hivatott PR szervezet bejelentette, hogy a fukusimai nukleáris katasztrófa miatt beszünteti működését. „Rájöttünk, hogy képtelenek lennénk támogatást szerezni a [nukleáris] biztonságot népszerűsítő tevékenységhez” — ismerte be Watanabe Tosicuna, a szervezet vezetője. Tavaly március óta a szervezet munkatársai nem tudnak belépni a szervezet irodájába, amely a tiltott zónában található, mivel ezt a területet az emberek számára veszélyesnek minősítették.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Japánnal közösen egy konferenciát szervez Fukusima prefektúrában jövő decemberben, melynek témája az atomerőművi biztonság lesz. Az eseményre a világ minden tájáról több mint 40, a nukleáris kérdésekért felelős minisztert hívnak meg.

A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) jelentése szerint a mondzsui gyorstenyésztő reaktorban, melyet a Japán Atomenergia-ügynökség (JAEA) üzemeltet, több problémát is észleltek ezen a héten, amikor egy nátriumdetektor meghibásodott. A mondzsui reaktor, melyet egykor a Japán nukleáris ciklus egyik pilléreként ünnepeltek, az építkezések kezdete óta problémákkal küszködik. Az év korábbi szakaszában a kormány bejelentette, hogy 2012-ben a kutatási és fejlesztési kiadásokat 25 %-kal csökkenti, a teljes kiadásokat pedig 70 %-kal, amely gyakorlatilag befagyasztja a reaktor hosszú távú hasznosítását. A döntés komoly csapás a japán atomenergia-termelés számára.

TEPCO

Üzleti vezetők japánszerte tiltakoznak a TEPCO által áprilistól bevezetni tervezett 17 %-os áremelés ellen, mely a vállalati ügyfeleket érintené. A közüzemi szolgáltató ravaszul elhallgatja, hogyan számította ki az áremelés mértékét, illetve azt, hogy milyen költségcsökkentő lépéseket tett. Egy kormánybizottság tavaly nyáron rámutatott, hogy a TEPCO személyzeti költségei jelentősen magasabbak, mint a többi szektor szereplőié. Ezen felül egy (az év korábbi szakaszában lefolytatott) kormányvizsgálat feltárta, hogy a társaság több mint egy évtizede túlszámláz a fogyasztói részére, mely nettósítva mintegy 8,2 milliárd USD összeget jelent. Mivel a TEPCO lényegében monopolhelyzetben van a régióban, így számos vállalat számára igen korlátozottak az áramvásárlási lehetőségek.

A reaktor állapota

A tavaly márciusi nukleáris katasztrófa óta a média képviselőinek mindössze most másodszor engedtek belépést a sérült Fukusima Daiicsi erőműbe. A látogatók folyamatosan fennálló, kiterjedt károkat és rendkívül magas sugárzásszintet tapasztaltak majdnem egy évvel a válság kirobbanását követően. Az erőmű vezetője elnézést kért az erőműben bekövetkezett katasztrófáért és az ismétlődő üzemzavarokért, amelyek során egyébként több alkalommal radioaktív víz szivárgását is tapasztalták. Az újságírókat szállító buszban a 3-as reaktor közelében a sugárzási szint elérte az óránkénti 1500 mikrosievertet.

A Chiba University kutatói bejelentették, hogy két új távirányítású robot van úton a Fukusima Daiicsi erőműbe, melyeket a hónap végén küldenek be a sérült reaktorokba, hogy ott a sugárzási szintet mérjék és videofelvételeket készítsenek a reaktorokon belüli állapotokról. A két robot (Quince II és Quince III) annak az eredeti Quince robotnak a felújított változata, amely tragikus véget ért, miután a 2-es reaktorban összegabalyodott kábelek miatt megfeneklett. A Quince II és III robotokat késekkel szerelték fel az esetlegesen akadályt jelentő kábelek átvágása érdekében.

Szennyeződés (beleértve a gazdasági hatásokat és az emberek sugárzásnak való kitettségét is)

A Fukusima Daiicsi erőmű közelében fekvő Namie, Iitate és Kavamate települések 9750 lakója által kitöltött kérdőívek azt mutatják, hogy a lakosok több, mint 40 %-a nemzetközi sugárzási határértéknél (egy millisievert per év) nagyobb sugármennyiséget kapott a tavaly márciusi nukleáris katasztrófát követő mindössze négy hónap alatt. Hetvenegyen voltak kitéve több, mint 10 millisievert dózisnak a négy hónapos időszak alatt, két nő pedig 23 millisievert dózist kapott ezen időszak alatt. A fenti községek lakosainak mindössze 52 %-a, Fukusima prefektúrának pedig csupán 21 %-a küldte vissza eddig válaszait, bár a prefektúra tervei szerint előbb-utóbb mind a kétmillió lakos sorra kerül. További 720 ember (többségükben a Fukusima Daiicsi erőmű korábbi dolgozói) töltötte ki a kérdőívet: ebben a csoportban a négy hónapos időszak alatt kapott legmagasabb dózis 47,2 millisievert volt.

Fukusima prefektúrabeli tisztviselők jelentették, hogy az iskolai beiratkozások száma hat községben visszaesett. Mindez megkérdőjelezi a nukleáris katasztrófát követően evakuált városok és községek újra benépesítését célzó tervek megvalósíthatóságát, illetve sikerességét. A szülők vonakodnak visszatérni otthonaikba, mivel aggódnak a sugárzásszint miatt.

Kármentesítés

A The Mainichi Daily News napilap által 43 japán prefektúra önkormányzatai részvételével végzett felmérés szerint a lakosok sugárzással kapcsolatos aggodalmai és a kormány ígéreteivel kapcsolatos nagyfokú bizalmatlanság miatt mindössze 10 önkormányzat hajlandó átvenni a cunami és a földrengés után visszamaradt törmeléket. „Vitatható, hogy a kormány által előírt szabványok képesek-e garantálni a biztonságot” — nyilatkozták Nagano prefektúra képviselői. Közben a Tokió közelében fekvő Jokoszuka lakói petíciót írnak egy olyan tervezet ellen, melynek értelmében potenciálisan radioaktív törmeléket temetnének el a városukban. Panaszuk szerint a helyi kormányzó a választópolgárok megkérdezése nélkül vállalta a törmelék átvételét.

Kártérítés

Az atomerőmű-balesetből származó károk megtérítését segítő vitarendezési központ új kritériumokat jelentett be ezen a héten a fukusimai nukleáris katasztrófa azon áldozatainak támogatása és megsegítése érdekében, akik tárgyalni próbálnak a TEPCO-val. Bár már 948 személy nyújtotta be követelését a központhoz, mindeddig csak öt ügyet sikerült rendezni. A TEPCO késlelteti a kártérítés kifizetését olyan esetekben, amikor nem lehet megállapítani az ingatlan értékét, illetve ha a lakók visszatérésének időpontja bizonytalan, de a sugárzási szint túlságosan magas a becslések elvégzéséhez. És bár a kormány azt nyilatkozta, hogy egyes területekre a lakók még évtizedekig nem térhetnek vissza, mindazonáltal pontos időpontot nem határoztak meg. A központ élesen bírálta a TEPCO-t, amiért az vonakodik az áldozatokat kárpótolni: „A TEPCO nem hajlandó pozitív hozzáállást tanúsítani a vitarendezési folyamatban. A TEPCO a vártnál sokkal kelletlenebb a viták rendezése terén.”

Atomenergiával kapcsolatos egyéb hírek

A nukleáris energia ellenzői az Egyesült Államokban felhívták a figyelmet a Mark I reaktor veszélyeire, melynek típusa megegyezik a Fukusima Daiicsi erőműben leolvadt reaktor típusával. Az USA-ban jelenleg 23 darab Mark I reaktor van használatban, beleértve a Vermont Yankee Atomerőművet is. A szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy ezek a reaktorok a tervezésükből adódó „túlnyomás kialakulás” kockázata miatt nem bírnának ki egy valódi katasztrófát.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr94281536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása