Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

In-situ leaching... (kilúgozás)

2008.02.22. 13:42 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: rendszer zárt wildhorse uránbányászat

..."technológia már annyira új, hogy minket nem is uránbányászati próbafúrásra, hanem öntözéses locsolásra emlékeztetett" - állítja az index február 21-ei cikkében. A WildeHorse, urán kutatásokat végző cég, magyarhangja felvázolja a technológia lényegét:

"csöveket fúrnak le a mélybe – ezek száma akár százas nagyságrendű is lehet –, és széndixoddal dúsított vízzel hozzák felszínre az ércet. Ezt a folyadékot egy központi feldolgozóban átvezetik egy ioncserélő gyantán, amely az oldatból megköti az uránt, és a tiszta folyadékot visszajuttatja a talajba."

Lássuk csak:





















Csöveken lenyomnak valamilyen savat (ez lehet kénsav, salétromsav vagy nátrium-bikarbonát, amire valószínűleg az index cikkében utaltak, hoppá itt a CO2: Na2CO3 + CO2 + H2O → 2 NaHCO3). A fémércek oldhatósága savas közegben megnő, és így  felnyomódik a felszínre az anyag.

..."a hozzáértők szerint több szempontból is környezetkímélő. Egyfelől a sugárzó anyagok, például a rádium, nem jönnek a felszínre; míg az urán önmagában nem sugároz, annak sárga porát bárki megfoghatja,... Ez a legkevésbé veszélyes kitermelési mód, csak arra kell odafigyelni, hogy a még meg nem tisztított oldat ne kerüljön ki a zárt, automatizált rendszerből."

Költői kérdések:

Miért nem sugároz az urán?
Mi van ha netalántán nem lenne teljesen zárt a rendszer?

Íme, egy kis animáció.

Most komolyan, ismer valaki teljesen zárt rendszert?

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr97349842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása