Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

A Greenpeace nézőpontja az atomerőművek terheléses tesztjét illetően

2011.05.25. 11:09 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: megoldás megújuló atomipar

Az Európai Bizottság és az atomerőművek üzemeltetői hagyományosan rossz átláthatósággal rendelkeznek. Emiatt a Greenpeace továbbra is szkeptikus marad az európai atomerőművek tervezett stressztesztjével kapcsolatban. A valódi teszteknek kötelezőeknek, átláthatóaknak, függetleneknek kellene lenniük, és a jelenlegi biztonsági tesztek szintjén túl kellene mutatniuk, amely szintet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a legkisebb közös többszörös elve alapján határozta meg. A tesztek folyományaként az azon megbukó erőműveket mihamarabb be kellene zárni.

A veszélyes hulladék és az atomfegyverek elterjedésének problémakörein túl, minden atomerőmű biztonsági kockázatokat hordoz. A földrengések, beleértve a kisebbeket is, csak egyike a lehetséges fenyegetéseknek. A viharok és a technikai problémák veszélyhelyzeteket teremtettek svéd (Forsmark) és francia (Blayais) atomerőművekben. A Greenpeace úgy véli, lehetetlen minden ilyen fenyegetést kizárni, és hogy az atomenergiát minél hamarabb ki kell vezetni a megújuló energiák javára. Az atomerőműveknek a tervezett élettartamukon túli működtetését tervezi többek között Magyarország, Csehország, Németország, Franciaország és Bulgária.

A Német Űrkutatási Központ Energiaforradalom című tanulmánya bemutatja, hogy Európa képes 97%-ban átállni a megújuló energiaforrásokra 2050-re. A tanulmányból az is kiderül, hogy kevesebb mint felére csökkenthetjük az atomenergia mennyiségét 2020-ra. Ez 73 GW-tal kevesebb atomenergiát jelent, másképpen körülbelül 75 reaktor leállítását, amelyek helyét főleg a szélenergia, a biogáz és a napenergia venné át.

A Greenpeace EU-s atompolitikai tanácsadója, Jan Haverkamp azt mondta: „Továbbra is együtt érzünk azokkal, akik kénytelenek átélni a Japánban történt katasztrófákat. Európának fel kell ismernie, hogy nem kell egy nagy földrengés ahhoz, hogy egy hűtési problémából eredő atomkatasztrófa történjen. Európa reaktorainak körülbelül a fele különös figyelmet igényel. Csak a jövőben fog kiderülni, hogy az atomerőművek tervezett stressztesztje több lesz-e, mint egy fügefalevél a szokásos üzleti tevékenységen. Emiatt az európai kormányoknak először a nukleáris biztonsági szabályzások újjáalakításához kellene ragaszkodniuk, ezután pedig egy atommentes jövő felé kellene irányítaniuk minket.”

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr642931005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem minden hálózat szuper (lehet szubadditív is) 2011.05.30. 23:25:47

Nyomom a gombot és felgyullad egy lámpa, megy a lift, kicseng a telefon. Ma az elektromosság teljesen természetes és életünk elengedhetetlen része. A súlyos kaliforniai áramkimaradások ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy az elektromos hálózatok kialakítá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása