Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Nemzetközi botrány a szlovákiai mohi atomerőmű miatt

2009.09.14. 07:46 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atomerőmű mohi nyilvánosság

Kiszivárgott dokumentumok bizonyítják, hogy a Slovenske Elektrarne (SE) két szovjet tervezésű nukleáris reaktor építéséről szóló közmeghallgatás manipulálását tervezi. A Greenpeace birtokában vannak a cég a kötelező közmeghallgatásokkal kapcsolatos tervei, melyekből kiderül, hogy miként kívánják ellehetetleníteni a mohi atomerőmű két építendő reaktorának kritizálását.


A mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának építése az 1980-as években kezdődött, de a “Bársonyos Forradalom” idején leállt. A privatizáció következtében az SE szlovák állami áramszolgáltató részben az olasz energetikai óriáscég, az ENEL tulajdonába került. A szlovák kormány azonban a privatizáció feltételéül szabta az ENEL-nek a projekt befejezését. Miután a reaktorok 1970-es évekből származó szovjet típushoz tartoznak, és az építkezés jelentős része még a 80-as években készült, ezért nem lehetséges a reaktorok új típusúakkal való kiváltása. Ez azt eredményezi, hogy ezen nukleáris reaktorok biztonsági szintje alacsonyabb a jelenleg elfogadottakénál.

Teljes sajtóközlemény:

greenpeace.hu/hirek_kul/p1/rkezdo/i183

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr581380426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása