Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Cseh atomtervek

2008.07.31. 23:24 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: csehország atomenergia atomerőmű temelín

A Temelíni Atomerőmű kibővítését tervezi a Cseh Energetikai Művek (CEZ), amely a két cseh atomerőmű (a régebbi Dukovany és az újabb Temelín) százszázalékos tulajdonosa. Temelínben jelenleg két 1000 megawattos energiablokk működik. A harmadik blokk építése az elképzelések szerint 2013-ban kezdődhetne és 2020-ban állhatna üzembe. Ezt követően a negyedik energiablokk felépítése is szerepel terveikben.

A projekt várható költségeit a CEZ nem hozta nyilvánosságra. Az új energiablokkok felépítését a CEZ saját forrásaiból és banki kölcsönök felvételével finanszírozná. Szakértői becslések szerint a két új energiablokk felépítése mintegy 130 milliárd koronába kerülne, ami 30 milliárd koronával magasabb összeg, mint az első két blokk költségei.

Ladislav Kríz, szóvivő Prágában elmondta, hogy a CEZ projektje jelenleg négy változattal számol. A leggyengébb 1000 megawattos energiablokkokkal, míg a legerősebb változat 1700 megawattos energiablokkokkal működne.

Csehországban energiatémában sajátos helyzet alakult ki, ugyanis a koalíciós zöldek nyomására a kormányprogram az atomenergia fejlesztését nem tartalmazza. A legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt Mirek Topolánek kormányfővel az élén azonban nem titkolja, hogy híve az atomenergia fejlesztésének. Az erőművek bővítését az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták is támogatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr69595263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása