Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Ma átadták a Bátaapáti melletti radioaktív hulladéktárolót – részlet a Greenpeace Magyarország Egyesület sajtóközleményéből

2008.10.06. 11:15 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: hulladék tiltakozás bátaapáti radioaktiv

Bátaapáti, 2008. október 6. - A magyar állampolgárok biztonságának védelmében  a ma megnyíló nemzeti radioaktív hulladéktároló megnyitója alkalmából  a Greenpeace a helyszínen is tiltakozott a veszélyes hulladékok nem biztonságos tárolása és az atomenergia felhasználása ellen. A Tolna megyei Bátaapáti melletti létesítményt kis és közepes radioaktivitású hulladékok befogadása céljából építik. A földalatti tárolók végső üzembe helyezéséig a felhalmozódó több ezer hordónyi hulladékot a felszínen helyezik el.

A Greenpeace felhívja a figyelmet arra, hogy bár a környezetvédelmi engedélyt a létesítmény a végső, földalatti tárolásra kapta, a hulladéktárolóban az eddigi információk szerint csak 2010-től lehet majd a föld alá temetni a radioaktív anyagokat. Más szóval – az engedélyezett tevékenységgel ellentétesen – évekig tartó, ideiglenes földfelszíni tárolás céljából szállítanak Paksról radioaktív hulladékkal teli hordókat a Bátaapáti mellett található telephelyre. Abszurd, hogy szabályozatlan az átmeneti tárolás ideje, és hogy egy ilyen veszélyes tevékenységnél is szándékosan  kiskapus játékot játszanak a „felelősök”.

A Greenpeace mindemellett kiemeli, hogy bár a kis és közepes radioaktivitású hulladékok kezelésére léteznek telephelyek, ez nem csökkenti az igazi nagy veszélyt, amit a nagy radioaktivitású elhasznált fűtőelemek tárolása jelent. Az ilyen hulladékok több százezer évre való biztonságos elhelyezésének problémája mindmáig sehol a világon nincs megoldva.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr53698584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása