Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Bulgária eláll a belenei atomerőmű felépítésétől

2012.03.29. 21:51 | Atom Antal | 4 komment

Címkék: bulgária atomenergia atomerőmű nukleáris építés atomipar belene RWE

Az atomerőművet egy szeizmikusan aktív területre építették volna, ahol 1977-ben, mindössze 14 kilométerre az erőmű tervezett helyétől 120 ember vesztette életét egy földrengésben.

Jan Haverkamp, a Greenpeace atomenergetikai szaktanácsadója elmondta: „A Belene-projekt Oroszország trójai falova volt, amelyet az Európai Unió atomenergia-piacára akart betolni. A biztonsági kérdésekről, a magas költségekről és Bulgária növekvő orosz energiafüggőségéről szóló érveket mostanáig nem vették Bulgáriában kellőképpen komolyan, végül a bolgár kormány belátta, hogy ezeket a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A mai nap ünnep mindannyiunk számára, akik életben tartottuk az ellenállást 25 éven át: az atomerőmű építésének első ötletétől egészen a terv mai, végleges feladásáig.”

A projektet 1992-ben állították le először, a kommunizmus bukását követő gazdasági válság és a helyi környezetvédők harcos ellenállása miatt. 2002-ben, a Belene atomerőmű megépítéséről szóló tervek újjáélesztésekor a Greenpeace is beállt a helyi ellenállók közé. Egy helyi biogazdálkodó és Greenpeace-aktivista, Albena Szimeonova még halálos fenyegetéseket is kapott, miután 2004-ben a Greenpeace csatlakozott a hiányos környezetvédelmi hatásvizsgálatot megtámadó bírósági eljáráshoz. A Greenpeace segített nyomást gyakorolni a 49%-os tulajdoni részt vállaló stratégiai befektetőre, az RWE-re, minek hatására az már 2009-ben kiszállt a projektből. Ugyanígy lépett vissza 2010-ben a BNP Paribas pénzügyi tanácsadó vállalat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr554348886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teaivogep 2012.05.03. 12:31:46

Helló ismét!

Jöttem helyesbíteni az oldalra, hogy a zöld csúsztatásokat ismét rendbe tegyem!

index.hu/kulfold/hirek/2012/04/22/atomeromuert_tuntettek_egy_bolgar_varosban/

Környezeti hatástanulmány átlapozása érdekesség gyanánt:
www.lca.hu/upload/tothne.pdf

Teaivogep 2012.05.11. 12:14:44

A bolgár parlament 2012. április második hetében hozott elvi döntést a Kozloduj atomerőmű hetedik blokkjának megépítéséről, nem sokkal azt követően, hogy 2012. március 28-án a kormány arra a döntésre jutott, leállítják a belenei két blokk építését. Belene új telephely lenne, helyette reálisabbnak tartják

Forrás: nucnet

Úgyhogy tisztelt Greenpeace aktivisták, ez a cikk is bukó

pandava 2012.06.27. 17:39:38

@Teaivogep: huh, az igen, azért így teljesen más a baba fekvése...
süti beállítások módosítása