Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Fukusima nukleáris válság, '12.02.24.27.

2012.03.07. 17:20 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: jelentés japán atomenergia atomkatasztrófa fukushima fukusima

Alább olvashatják a japán Fukusima Daiicsi atomerőműben zajló válsággal kapcsolatos legfrissebb hírösszefoglalónkat.

A japán nukleáris politikával kapcsolatos hírek

A fukusimai nukleáris katasztrófát vizsgáló kormánybizottság öt nemzetközi nukleáris szakembert kért fel (többek között Andre-Claude LaCoste-ot, a francia Nukleáris Biztonsági Hatóság (ASN) vezetőjét, valamint Richard Meserve-et, a USA Nukleáris Biztonsági Hatóságának (NRC) korábbi vezetőjét), hogy vegyenek részt a fukusimai válság okainak feltárásában. A szakemberek véleménye szerint igaz ugyan, hogy a nukleáris balesetekért az üzemeltetőknek kéne vállalnia a felelősséget, azonban a jelen esetben a TEPCO és a kormány felelőssége között nincs éles határvonal. Meserve megjegyezte, hogy a katasztrófa fényében Japánnak újra kell értékelnie biztonsági kultúráját, továbbá hangsúlyozta, hogy a vészhelyzetek kezelésével kapcsolatos döntéseket, valamint a műszaki felméréseket a helyszínen lévő szakemberek hatáskörébe kell utalni, hiszen ezekben a kérdésekben nem a kormány által hozott politikai döntésekre van szükség. A szakemberek az átláthatóság hiánya miatt egyaránt kritizálták a kormányt és a TEPCO-t.

A fukusimai nukleáris katasztrófát vizsgáló egyik független bizottság arra a következtetésre jutott, hogya válság első napjaiban a kormány azért nem volt képes megfelelően monitorozni a sugárzási szintet, mert a különböző kormányzati ágak között nem volt megfelelő a kommunikáció. Mindez felveti a kérdést, hogy vajon képes-e Japán megfelelően ellátni alapvető vészhelyzeti feladatait. Az egyik bizottsági tag hozzátette: „Az információáramlás teljes mértékben megrekedt a bürokrácia útvesztőiben, lehetetlenné téve az információk szükséges és megfelelő felhasználását.”

Hoszono Gósi-t, a nukleáris válságok kezeléséért felelős minisztert számos kritika érte a Kurokawa Kijosi-val, a fukusimai nukleáris válság kivizsgálására felkért független, kétpárti parlamenti bizottság elnökével tartott találkozója miatt. Hoszono állítása szerint a Kurokawa-val való találkozóra azért volt szükség, hogy bemutathassa számára az áprilisban létrehozandó új nukleáris szabályozó-hatóság, a Nukleáris Biztonsági Ügynökség (NSSA) alapvető funkcióit. Kurokawa megkérdőjelezte az új szervezet hatékonyságát. Mindazonáltal a kritikusok szerint a találkozó erősen aláásta a bizottság feddhetetlenségébe és semlegességébe vetett hitet.

Fukui kormányzója, Nisikava Isszei azt nyilatkozta, hogy egészen addig nem fogja jóváhagyni a Kansai Electric által üzemeltetett Oi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorainak újraindítását, amíg a kormány nem határoz meg átfogóbb biztonsági szabványokat, melyek egyúttal figyelembe veszik a fukusimai nukleáris válság tanulságait is. Ezen felül azt is követeli, hogy a kormány megfelelő érvekkel támassza alá az atomerőművek szükségességét. Oi város polgármestere, Tokioka Sinobu szerint a kormány nem lesz képes elnyerni a lakosok hozzájárulását a Kansai által tervezett márciusi újraindításig. Jelenleg mindössze két reaktor működik Japánban: mindkettő esetén idén májusra van előirányozva a tervszerű leállás.

A Hokkaido Electric bejelentette, hogy az eredeti terv szerinti áprilisi leállás helyett valószínűleg egészen májusig üzemben tartja az általa üzemeltetett Tomari erőmű 3-as reaktorát, mely egyike a Japánban jelenleg üzemelő két reaktornak. Egy törvényi előírás értelmében a reaktorokat 13 havonta le kell kapcsolni a hálózatról, a Hokkaido azonban most azt állítja, hogy a 3-as reaktor működésének első 5 hónapja mindössze tesztüzem volt, nem pedig kereskedelmi üzem.

Futaba, Hirono és Namie polgármesterei bojkottálták a Hoszono Gósi-val, a nukleáris válságok kezeléséért felelős miniszterrel és Hirano Tacuo-val, az újjáépítésért felelős miniszterrel tervezett e heti találkozót, miután a média hírül adta, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium földeket kíván vásárolni radioaktív hulladéklerakóként történő hasznosítás céljából, anélkül, hogy erről előzőleg egyeztetett volna az érintett polgármesterekkel. Idogawa Kacutaka, Futaba polgármestere így nyilatkozott: „Megrémít, hogy a kormány a hátunk mögött hoz döntéseket. Nagyfokú bizalmatlanságot érzek a kormánnyal szemben.” Hoszono azt mondta, reményei szerint sikerül új időpontot találni a találkozó számára.

Kyoto, Oszaka és Kobe városok hivatalos petíciót nyújtottak át a Kansai Electric részére, melyben felszólítják a társaságot, hogy villamosenergia termelésében csökkentse az atomenergia részarányát és bocsássa rendelkezésre a területre vonatkozó villamosenergia-ellátási adatokat. A három város, amelyek együttesen a Kansai részvényeinek 12,45%-át birtokolják, a következő közgyűlésen kívánja megvitatni az ügyet.

A Nukleáris Biztonsági Hatóság (NSC) által felállított, a Fukusima Daiicsi erőműben bekövetkezett katasztrófát vizsgáló bizottság azt állítja, hogy a kormánynak kálium-jodid tablettákat kéne szétosztania a nukleáris reaktorok körüli 50 km-es sugarú körben található minden háztartás részére, az esetleges nukleáris válságok bekövetkezését megelőzően. A fukusimai katasztrófát követően számos önkormányzat nem osztott ki  kálium-jodidtablettát, pedig az bizonyítottan megelőzheti a pajzsmirigy rák kialakulását a radioaktív jódnak való kitettséget követően. Bár a korábbi ajánlások csak a 40 év alattiaknak javasolták a tabletták szedését, a bizottság most azt javasolja, hogy minden lakos szedje őket, mivel a pajzsmirigy rák idősebb emberekben is kialakulhat.

Ezen felül a Nukleáris Biztonsági Hatóság (NSC) bizottsága azt is kifejtette, hogy a sugárzásnak való kitettség eredményeképpen kialakuló betegségekre specializálódott kórházakat biztonsági és megközelíthetőségi okok miatt az evakuációs zónákon kívülre kéne építeni, és ezeknek a kórházaknak együtt kellene működniük a környező egyéb kórházakkal a nukleáris katasztrófákra való felkészülés érdekében.

Több mint 700 ember egy közel 1 kilométer hosszú élőláncot alkotva tiltakozott a Japan Atomic Power Company által üzemeltetett Ibaraki prefektúrában található Tokai erőmű 2-es reaktorának újraindítása ellen. A tiltakozók az erőmű bezárását követelik.

TEPCO

A legfrissebb a sajtóértesülések szerint Edano Jukio, a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) vezetője azt követeli, hogy a TEPCO teljes, 17 tagú Igazgatósága mondjon le a társaság júniusban tartandó közgyűlésén. Az újonnan kinevezésre kerülő elnök egy külső személy lesz, azonban számos kormánytisztviselő azt szeretné, ha a TEPCO fiatalabb alkalmazottai töltenének be az egyéb Igazgatósági pozíciókat.

A japán Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium határozatban mondta ki, hogy a Fukusima Daiicsi erőműben tavaly májusban elhunyt 60 éves férfi halálát a túlzott munkaterhelés okozta, és mindezért kártérítést ítélt az áldozat családjának. A férfi, aki az egész éjszakát nehéz védőfelszerelésben dolgozta végig, a Toshiba alvállalkozójának alkalmazásában állt. Ez volt az első ilyen jellegű határozat a Fukusima Daiicsi erőművel kapcsolatban.

A reaktor állapota

A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) befejezte a Fukusima Daiicsi erőműben lefolytatott három hetes felmérését, melynek célja a hideg leállás állapot felmérése volt. Annak ellenére, hogy a TEPCO még mindig nem képes meghatározni a leolvadt fűtőelemek pontos helyét a három reaktoron belül, valamint dacára annak, hogy az elmúlt hónapok során számtalan esetben tapasztalták radioaktív víz szivárgását, a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) nyilatkozata szerint a felmérés során csupán „kisebb” problémákat találtak.

A 2-es reaktorban ezen a héten újabb (közel 20 fokos) hőmérséklet-emelkedést észleltek. A TEPCO azt ígérte, hogy kivizsgálja a hőmérővel kapcsolatos problémákat, azonban állítása szerint a kritikusság jelei nem tapasztalhatók.

A TEPCO víz alatti robotokat tervez bevetni, hogy azok végezzék el a javítási munkálatokat a sérült Fukusima Daiicsi erőmű radioaktív víz által elárasztott konténmentjeinek alsó területein. A tíz méteres rudak végére kamerákat is lehet erősíteni az 1-es, 2-es és 3-as reaktorok belsejének megvizsgálásához. A közüzemi társaság mindaddig nem tudja eltávolítani a konténmentekből a leolvadt fűtőelemeket (mely műveletet előreláthatólag 10 év múlva tudnak megkezdeni), amíg a konténmenteket ki nem javították.

Ezen felül a közüzemi társaság szeptemberben egy új víztisztító rendszert tervez üzembe állítani a Fukusima Daiicsi erőműben, hogy ezáltal csökkentse a sérült reaktorokból és a radioaktív vizet tároló tárolótartályokból az óceánba szivárgó szennyezőanyagok mennyiségét.

Szennyeződés (beleértve a gazdasági hatásokat és az emberek sugárzásnak való kitettségét is)

Egy a múlt héten nyilvánosságra hozott kormányjelentés arra az eredményre jutott, hogy a Fukusima Daiicsi erőmű körüli azon területeket, ahol a sugárzási szint meghaladja az éves 50 millisievertet, tartósan lakhatatlannak lehet minősíteni. A Környezetvédelmi Minisztérium korábban úgy ítélte meg a helyzetet, hogy a lakosok még évtizedekig nem térhetnek vissza otthonaikba. Futaba város bizonyos területein a sugárzási szint elérte az évenkénti 470 millisievertet.

Az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium szigorúbb szabályokat hagyott jóvá az élelmiszerekben található radioaktív cézium szintje tekintetében. A módosított szabványok 100 Bq/kg-ban maximalizálják a megengedett szintet a legtöbb élelmiszertermék esetén (a korábbi 500 Bq/kg helyett), valamint 50 Bq/kg-ban a bébiételek és tej, és 10 Bq/l-ben az ivóvíz esetén. A módosuló szabályok áprilisban lépnek érvénybe, bár a mezőgazdasági termelők számára egy átmeneti türelmi időszakot biztosítanak a marhahús, rizs és szójabab tekintetében.

A Korijama-ban található üzemben feldolgozott szennyvíziszapból származó porban nagyon magas céziumszintet mértek (2,47 millió Bq/kg). Az ott dolgozó munkások megpróbálták megolvasztani az iszapot a könnyebb tárolhatóság biztosítása érdekében.

Fukusima prefektúrabeli tisztviselők magas radioaktív szintet mértek a Minamisoma-ban található fatüzelésű kályhákból származó hamuban. A hamuban mért céziumszint 240 000 Bq/kg volt, azaz mintegy 30-szorosa a kormány által a hamu esetén előírt 8 000 Bq/kg-os maximális szintnek. A közeli Kawamata-ban a fürdők melegítéséből származó  hamuban 163 000 Bq/kg-os szintet mértek. A Környezetvédelmi Minisztérium tisztviselői szerint a szennyezés a fukusimai nukleáris katasztrófa következtében került a faanyagba.

A japán Földügyi, Infrastrukturális, Közlekedési és Idegenforgalmi Minisztérium (MLIT) a korábbi 20 km-ről 3 km-re csökkentette a Fukusima Daiicsi erőmű felett kialakított repüléstilalmi zóna sugarát, mivel az erőműből a légkörbe szivárgó sugárzás szintje sokat csökkent.

Kármentesítés

Hoszono Gósi környezetvédelmi miniszter erős lobbi tevékenységet folytat mind a kormánypárti, mind az ellenzéki pártok politikusai körében, hogy rávegye a helyi lakosokat a földrengés és a cunami következtében Mijagi és Ivate prefektúrákban keletkezett törmelék átvételére. Ugyanis a magas sugárzási szint miatti aggodalmak eredményeképpen számos önkormányzat nem hajlandó átvenni a törmeléket.  A minisztérium eredeti tervei szerint mintegy 220 millió tonna törmeléket kellett volna elszállítani a fenti területekről 2014. márciusig, azonban mostanra Hoszono is belátta, hogy mindez kivitelezhetetlen. A mai napig a törmelék mindössze 5 %-a került elszállításra.

A Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóközpont és a cementgyártó Taiheiyo Corp. kutatói közösen dolgoznak egy olyan technológia kifejlesztésén, amivel a talajban található radioaktív cézium 99,9 %-át el lehetne távolítani. Az eljárás során a talajt 1350 ºC-ra hevítik és a céziumot szűrők segítségével távolítják el. A szűrők az eljárás során erősen radioaktívvá válnak és így gondoskodni kell majd ártalmatlanításukról, mindazonáltal a tudósok remélik, hogy a szűrők még így is kevesebb helyet foglalnak el, mint maga a talaj.

Kártérítés

A fukusimai nukleáris katasztrófával kapcsolatos kártérítési ügyeket felügyelő kormánybizottság előreláthatólag azt javasolja majd a TEPCO-nak, hogy egyösszegű kifizetést teljesítsen azon károsultak részére, akiknek legalább öt évre ki kell költözniük otthonaikból, annak érdekében, hogy ezáltal megkönnyítsék számukra az újrakezdést. A bizottság jelentését a következő hónapban hozzák nyilvánosságra, azonban a kártérítés összege még nem került meghatározásra.

A TEPCO beleegyezett, hogy a fukusimai károsultak egyikének nagyobb kártérítést fizet, mint ahogy azt eredetileg tervezte, miután az atomerőmű-balesetből származó károk megtérítését segítő vitarendezési központ megállapodást kötött a közüzemi vállalattal a károsult otthonát és bútorait ért károkkal kapcsolatos kiegészítő kártérítés ügyében. Az ügy precedens értékű lehet más, még függőben lévő ügyekkel rendelkező károsultak számára is.

Atomenergiával kapcsolatos egyéb hírek

India anti-nukleáris aktivistákra csapott le. Három segélyszervezetet vádolnak azzal, hogy azok a külföldi érdekek (Egyesült Államok és skandináv országok) befolyása alatt állnak. A segélyszervezetek határozottan tagadják a vádakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr54295750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása