Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Fukusimai nukleáris válság, '12. 01. 27–30. Gyorsjelentés .

2012.02.07. 18:54 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atom jelentés japán energia nukleáris sugárzás krízis fukushima fukusima

(Összeállította Christine McCann, korábbi hírek: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/ )

Itt a legfrissebb hírösszefoglalónk a Japán Fukusima Daiichi  atomerőműben ma is folyamatban lévő krízisről.

Az atomenergiával kapcsolatos politikai helyzet Japánban

Az atomipar azon figyelmeztetése ellenére, hogy Japán áramszünetekkel fog szembesülni, ha a nukleáris reaktorokat nem indítják be a nyáron, Yukio Edano – a Gazdasági, Kereskedelmi, és Ipari Minisztérium vezetője – elmondta, ő nem számít áramkimaradásokra, még akkor sem ha az összes reaktort leállítják az országban. Habár Yoshihiko Noda miniszerelnök jelezte, hogy újraindítana reaktorokat, helyi vezetők heves ellenállást tanúsítottak, és elmondták, hogy nem fogják jóváhagyni a lépést.

A Shiga Prefektúrában elvégzett nukleáris katasztrófa szimulációs teszt mutatja, hogy kevésnek bizonyulhat a kormány által bejelentett kiterjesztése, az úgynevezett Sürgősségi Védelmi Művelet Tervező Zónának (UPZ) – ami  egy 30 km-es zóna, amelynek lakosait felszólítják, hogy maradjanak otthon vagy evakuálják őket nukleáris katasztrófa esetén –. A Shiga szimuláció, melynél figyelembe vettek radioaktív szinteket, időjárási megfigyeléseket és földrajzi változókat, kimutatta, hogy a radioaktív felhő akár 42 km-re is kiterjedhet; ez megnövelné a potenciális evakuáltak számát 42000-re az eredeti 13000-ről. A kormány várhatóan áprilisban jelenti be, hogy az eredeti 10 km-es zónáról 30 km-esre növeli a UPZ zónát.

Néhány atomenergia szakértő kritizálja Japán stressz tesztjét (amely a nukleáris erőművek természeti katasztrófák elleni ellenálló képességét hivatott felmérni, beleértve a földrengéseket és a szökőárakat), állítva, hogy a folyamatot elkapkodták és túl korai lenne az, hogy biztonságosan újraindítsák a jelenleg leállított, nem termelő  reaktorokat. Masashi Goto, aki korábban nukleáris erőműveket tervezett és most a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) Tanácsadó Testületének tagja, kritizálta a tesztek véghezviteli módját. „ Az igazság az, hogy a felügyelők csak a reaktorok felépítését figyelik, és utána számítanak bele lehetséges problémákat, mint a földrengés vagy a szökőár… nem vesznek figyelembe olyan különböző működési hiányosságokat, beleértve emberi tényezőket és eszközök meghibásodását, amelyek egy katasztrófa során előfordulnak.” Egy másik Tanácsadó Testületi tag, Hiromitsu Imo, a Tókiói Egyetem emeritus professzora, panaszkodott a nukleáris ipar és a NISA tanácsadóinak összejátszása miatt. „A tesztelés menete pontosan ugyanaz, mint amit a márciusi földrengés előtt használtak” – mondta. „Ugyan azok a professzorok vezetnek kutatásokat, népszerűsítik a nukleáris ipart és egyben ők a tanácsadói a nukleáris biztonsági ügynökségnek. Függetlenségről szó nincs.”

”A NISA szakemberei bevallották, hogy elmulasztották megosztani az energia vállalatokkal, a Japán Atomenergia Bizottsággal és a nyilvánossággal azt a titkos amerikai veszélyelhárítási tervet, ami arról szól, hogy mit kell tenni energiahiány esetén az atomerőművekben. Az úgynevezett B.5.b. tervet, amelyet a 2001-es World Trade Centerre mért támadás után állítottak össze, 2006-ban és 2008-ban mutatták be a japán tisztviselőknek, körvonalazva a lehetséges intézkedéseket teljes energiaveszteség esetén. A NISA most bevallja, hogy az információ megosztása csökkenthette volna a fukusimai nukleáris katasztrófa hatásait, mivel értékes időt nyerhettek volna a zónaolvadás előtt.

 

A NISA tisztviselői viszont úgy gondolták, hogy az energiaveszteség nem volt reális veszély, így „polcra tették” a terveket.

15-ből 10 állami szervezet megbukott egy  felülvizsgálaton, ahol ennek a 15, a fukusimai nukleáris katasztrófa helyzetet kezelésére korábban összegyűlt szervezetnek az eljárásait vizsgálták. Rámutattak, hogy, hogy közülük 10 nem tett eleget a japán törvényi előírásoknak, mivel nem tudtak felmutatni a megbeszéléseikről jegyzőkönyveket, se öszzefoglalókat. Yoshihiko Noda miniszerelnök bocsánatot kért az átláthatóság hiányáért. Kritikusok panaszkodtak, hogy így fontos katasztrófa-kezelési tanuélságok,leckék vesztek el.

METI arra bíztatja a nukleáris energia elleni aktivistákat, hogy vigyék el sátraikat a minisztérium területéről, de a tisztviselők hozzátették, hogy nem fogják rákényszeríteni a demonstrálókat a létesítmény elhagyására. Az aktivisták –akikkövetelik, hogy a kormány és a nukleáris áramszolgáltatóktartózkodjanak az üzemen kívüli reaktorok újraindításától – a katasztrófa hat hónapos évfordulója óta tiltakoznak itt, és azt állítják, addig nem távoznak, amíg követeléseiket nem teljesítik. „Soha nem fogunk önkéntesen távozni, hacsak a kormány meg nem fogadja, hogy nem indítja újra a nukleáris erőműveket”- ígérte az egyik tiltakozó.

TEPCO

A Tokyo Electric Power-t (TEPCO) az idei második legrosszabb vállalatként szavazták meg egy közvéleménykutatás során, amelyet a Greenpeace és a Berne Declaration szponzorált, és amely az éves Public Eye Award részét alkotja. A svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórummal összefüggésben évente kiosztott díj célja, hogy „emlékeztesse a vállalatokat, hogy a szociális és környezeti vétségeknek vannak következményei”.

88.000 szavazat érkezett a TEPCO javára, kiemelve, hogy a cég „nagyban elhanyagolta az atomerőműveistrukturális védelmét, hogy csökkenthesse a költségeit”, és hogy végül is ez vezetett a 3 nukleáris zónaolvadáshoz a Fukusima Daiichi erőműben.

Több japán bank is véglegesítené a TEPCO-nak szánt kölcsönöket, miután annak szakemberei megegyeztek az állami tőkeinjekció elfogadásában.  A szolgáltató várhatóan kérelmezni fog 1 billió yent, hogy fedezze a hőtermelésesen előállított áram  magasabb költségeit. Mostanáig a bankok vonakodtak a kölcsönök folyósításától, mivel a TEPCO fizetésképességét megkérdőjelezték.

A Nukleáris Károkért Felelősséget Vállaló Japán Alap kritizálja a TEPCO-t a bejelentett 17%-os vállalati áremelésért. Az Alap szakemberei megkérdőjelezték a kalkulációkat, melyeket a TEPCO használt, hogy megállapítsa a többletet, mondván, hogy a szolgáltató nem tette meg a megfelelő erőfeszítéseket a költségek csökkentésére mielőtt megpróbálná áthárítani azokat a fogyasztókra. Habár az Alap nem hivatott a TEPCO elektromos árképzésének  felügyeletére, de van hatásköre ellenőrizni az átszervezést.

Megtorpantak a kormány törekvései a TEPCO energiafejlesztési és átviteli funkcióinak két entitásba való szétválasztására, mivel az országgyűlés tagjai más sürgős politikai kérdésekre fordítják figyelmüket, beleértve a fogyasztási adó emelését. Közben néhány pénzügyminisztériumi  tisztviselő megkérdőjelezi a TEPCO államosításának értelmét, mondván, hogy ezzel a kormány – és végül az adófizetők – még nagyobb gazdasági kockázatot vállanak, ha egy másik nukleáris katasztrófa történik.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr134075951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása