Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Világbékemenet-kampányt indítanak az Erőszakmentesség élő jelével

2009.03.10. 15:18 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atomfegyverek demonstráció akciónap

A nukleáris leszerelésért, háborúk leállításáért, megszálló csapatok kivonásáért, a külföldön állomásozó magyar katonák hazahozataláért szállnak síkra 2009. március 21-én, 22-én és 23-án azok, akik hatodik éve fáklyás élő békejeleket alkotnak a főváros és az ország több pontján. A demonstrációsorozat üzenetében kiemelt helyen szerepel a hazánkban tapasztalható intolerancia és erőszak elleni küzdelem fontossága is.

Az idei békejelek egyben indító eseményei a Világ Körüli Menet a Békéért és Erőszakmentességért elnevezésű globális kampánynak. A Világ Körüli Menet 2009. október 2-án Új Zélandon indul, 98 országon halad át, többek között az ex-jugoszláviai területeket, Izraelt és Palesztínát, a nyugat-afrikai országat érinti, és Argentínában, az Andokban ér véget 2010 elején. Magyarországra 2009. november 4-én ér a menet. A 300 városban, amelyeket érint, különböző rendezvények, demonstrációk, koncertek, események kerülnek megrendezésre. Az eseménysorozatot számtalan híresség is támogatja, úgymint: Sebestyén Márta, Zavada Pál, Osvárt Andrea, Szalóki Ági. Világszerte támogatását fejezte ki a Dalai Lama, Desmond Tutu, Michele Bachelet chilei-, Stjepan Mesic horvát elnökök, Helen Clark volt új-zélandi miniszterelnök, Viggo Mortgensen színész vagy éppen az Inter Milan labdarugócsapat.

Március 21-én többszáz fős élő erőszakmentesség-jeleket és békejeleket fognak alkotni nyolc színhelyen: Budapesten a Gellért-hegyen a Filozófusok kertjében, a Szent István téren, valamint Debrecenben, Szolnokon, Szentendrén, Egerben, Miskolcon, és Pécsett.  Március 22-én, vasárnap a Hősök terén tartott Erőszakmentesség jelben fognak csoportosulni az erőszak ellen kiálló erők, egy különleges hangulatú demonstráción. Hétfőn Szegeden, a Dóm téren alkotnak élő Békejelet.

Az élő, fáklyás Békejel a Hősök terén 6 éves. A budapesti Békejel 2004-ben 750 fáklyás emberből, 2005-ben 1575, 2006-ban 3570, 2007-ben városszerte négy színhelyen összesen 3900, 2008-ban több mint 5000 fáklya gyulladt a fővárosban. A Békejelek képei bejárták a világsajtó legjelentősebb orgánumait, a BBC-től és CNN-től, Ausztrál, Izlandi és Argentin újságok címlapjáig.

A Világ Körüli Menet 6 kontinensen, 90 országon keresztül 160.000 kilométert tesz meg 90 nap alatt. Jelenleg 215 városban szerveződik a menethez kapcsolódó 418 kezdeményezés 1055 szervezet, 159 oktatási intézmény részvételével. A kezdeményezést támogatásáról biztosította 4 államfő, 72 polgármester és 479 neves személyiség.

Videó:
www.youtube.com/watch

Honlap: www.vilagbekemenet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr27993760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása