Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Kérdéses a francia atomerőművi biztonság

2009.01.19. 09:13 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: franciaország atomerőmű

A múlt év számos atomerőművi problémája Franciaországban felerősítette az atomellenes lobbi hangját, míg az illetékes szervek mindent a nagy villamosipari vállalat, az Éléctricité de France (EdF) laboratóriumaira próbálnak hárítani.

Környezetvédelmi szervezetek szerint nem megbízható ezen laboratóriumok hozzáértése, mely laboratóriumokból nem kevés van az országban tekintettel a 19 atomerőműre, illetve azok összesen 58 reaktorára.

A "Kifelé a nukleáris világból" néven szereplő szervezet levelet írt a francia környezetvédelmi miniszternek Jean-Louis Borloonak, a lakosság veszélyeztetésével vádolva a laboratóriumokat és a megállapításaikat közzétevő és a nukleáris biztonságra felügyelő hatóságot, az ASN-t, amely egyébként több esetben felfüggesztette a laboratóriumok adatainak átvételét az erőművek környezetében mért radioaktivitásról, mert az adatokban komoly eltérések voltak. Az ASN és az EdF méréseinek különbsége elérte a 10-15 százalékos mértéket, az EdF a bétasugárzás esetében túl magas értéket, a tritiumnál túl alacsonyt mértek. Az ASN szerint az EdF laboratóriumok a nukleáris hulladékról nem vesznek fel adatokat.

Az EdF laboratóriumai egy-egy erőmű esetében évente 20 ezer esetben vesznek fel mérési adatokat. Egy ugyancsak a nukleáris biztonsággal foglalkozó intézet, az IRSN is ezek mellett nagy számban végez méréseket, terv szerint és próbaszerűen. Az ASN 2006. júniusa óta független hatóság, ellenőrző feladatkörét törvényileg megerősítették. Az év eleje óta Franciaországban a környezetben végzendő radioaktivitás mérése csak a korábban a hatósághoz rendelt laboratóriumokkal együtt történhet, mely laborok az EdF alá tartoznak már, szintén függetlenek. 2010-től minden felvett adatukat az internetre kell vinniük.

Forrás:  www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr27886728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása