Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Észak-Korea és az atom

2008.10.01. 14:04 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: atomfegyverek atomerőmű plutónium

Észak-Korea a múlt héten bejelentette, hogy korábbi ígéreteivel ellentétben újra használatba veszi leállított atomerőművét. Észak-Korea kiutasította a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreit a tavaly leállított jongbjoni atomerőműből, és bejelentette, hogy újra radioaktív fűtőanyaggal kíván dolgozni. A döntést azzal indokolták, hogy az USA ígérete ellenére nem vette le az országot a terrorizmust támogató államok listájáról.

Az USA szeptember 24-én tárgyalásokat kezdeményezett az összeomló atomegyezmény megmentésére.

Észak-Korea először 2005-ben ismerte el hivatalosan, hogy atomfegyverrel rendelkezik, amit 2006-ban kísérleti atomrobbantás követett. Ezt követően az USA, Japán, Kína, Oroszország, Dél- valamint Észak-Korea részvételével zajló hatpárti tárgyalássorozat egyértelmű célja Észak-Korea nukleáris leszerelésének elérése volt. A találkozók eredményeként 2007 februárjában megállapodás született, melyben a felek ígéretet tettek arra, hogy Phenjan az atomprogram leállításáért cserébe gazdasági segélyezésben, diplomáciai elismertségben részesül, valamint az USA törli a terrorizmust szponzoráló országok nevét felsoroló listáról.

A mostani események az összes érintett fél számára visszalépést jelentenek a békülési folyamatban. Továbbra sem tudni pontosan mekkora az ország nukleáris arzenáljának nagysága. Egyes szakértők szerint Phenjan kb. 50 kg plutóniumot állított elő, ami 6-8 atomfegyver előállítására lenne elég.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr16690683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása