Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Fórum Bátaszéken

2008.09.22. 10:10 | Atom Antal | 1 komment

Címkék: nyilvánosság tájékoztatás wildhorse urán uránbányászat bátaszék

Szeptember 20-án Bátaszéken fórumot tartottak az uránbányászatról. Az eseményen jelen voltak a város önkormányzati képviselői, a WildHorse Energy szakértői, valamint környezetvédelmi és civil szervezetek tagjai.

A helyiek is nagy számban megjelentek, úgy tűnik, az uránbánya létesítésének kérdése egyre jobban foglalkoztatja a közvéleményt.

A WildHorse Energy ügyvezetőjének előadásából természetesen kezdetben annyit lehetett megtudni, hogy jelenleg még csak a kutatás zajlik, az sem biztos, hogy meg fogják kezdeni a tényleges kitermelést. Amennyiben megkezdik viszont csak is a legmodernebb, legkörnyezetkímélőbb technológiát fogják alkalmazni, emellett új munkahelyeket teremtenek, társasági adót fizetnek és alkalmanként helyi rendezvényeket szponzorálnak.

A konkrét kérdéseknek köszönhetően azonban több adat is kikristályosodott. „Mennyi munkahelyet adnának?” „Egy tucatot” – hangzott a válasz. Tehát felvennének kb. négy sofőrt, négy éjjeliőrt és négy bányászati segédmunkást.

„Van-e esély balesetre? Mekkora kockázattal jár az urán kitermelése?” Itt az első válaszokban a cég képviselői egyöntetű nemeket mondtak, a technológia biztonságos, nem lesz baleset, nem történhet váratlan esemény. Majd környezetvédelmi szakemberek szólaltak fel és mutatták be röviden néhány külföldi uránbánya sorsát, ahol beszennyeződött a vízhálózat és a lakosság körében egyre nagyobb számban alakultak ki daganatos megbetegedések. Erre a cég egyik képviselője úgy reagált, hogy persze esély mindenre van, „tulajdonképpen az utcán is bármikor a fejünkre pottyanhat egy tégla” – tehát szerinte az utcán való sétálás és az uránkitermelés egyforma kockázattal jár. Érdekes felvetés…

A legjobb hozzászólás egy helyi gazdától érkezett: „Kit érdekel, hogy számszerűleg mekkora kockázattal jár a bányászat? A kérdés az, hogy egyszerűen minek kellene akár minimális kockázattal is együtt élnünk?”

Az Élhető Bátaszékért Egyesület most azért küzd, hogy a lakosok népszavazás útján dönthessenek arról, szeretnének-e uránbányát a városban. Remélhetőleg, ha szavazásra kerül a sor, ez utóbbi kérdés minden ott élő emberben fel fog merülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr90675419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anti-anti-nuclear · http://www.uran.hu 2008.09.23. 12:31:36

"A kérdés az, hogy egyszerűen minek kellene akár minimális kockázattal is együtt élnünk?”
MIÉRT? Mert olyan lehetőséget kapna a falu, mint még soha! Iparűzési adó? Jé van ilyen is! Bátaszéken eddig mi volt? Téglagyár... :)
Honnan legyen energia? Szélből? Azért mindenhol nem fúj!
Geotermikus? Elég sok gáz volt már vele?
Biomassza? ... Égessünk erdőt!
süti beállítások módosítása