Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

A biztonsági követelmények újabb megszegései az Olkiluoto 3 építésénél

2008.08.14. 15:16 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: franciaország finnország atomenergia atomerőmű sárközy olkiluoto

Finnország, 2008. augusztus 13. – a Greenpeace által megszerzett bizalmas dokumentum felfedte, hogy alapvető biztonsági eljárásokat nem tartottak be az Olkiluoto 3 European Pressurised Reactor (EPR) reaktor szerkezetének megépítésénél. A Greenpeace a konstrukció azonnali leállítását követeli.

Dr. Helmut Hirsh, független nukleáris biztonsági szakértő áttekintette az iratokat, és arra következtetett, hogy a biztonsági szabályok megszegésének világos oka a nukleáris iparban kialakult rossz gyakorlat és az ebből eredő rossz biztonsági kultúra. Komoly aggodalommal tölti el a reaktor épületének ellenálló képessége, mivel külső eseményekkel kapcsolatba hozva - földrengések, robbanások, rakéta becsapódások – a nem megfelelő külső szerkezet jelentősen növeli a kockázatot egy atomerőmű katasztrófához.

A műszaki dokumentumokból kiderül, hogy a francia építési vállalkozó, az Areva megengedte, hogy az engedélyek hivatalos beszerzése nélkül további egy évvel folytassák a hegesztési munkálatokat. Így a hegesztések minősége nem igazolt. Jóllehet maguk az építők, ill. a személyzet ellenőrzi a munkát, hivatalos tesztelési eljárásban nem vett részt.

„Az Areva és az alvállalkozói azzal fenyegetnek, hogy jelentősen súlyosbítják azoknak a tényezőknek a kockázatát, amelyek egy nukleáris erőműt végzetesen érinthetnek. A biztonsági standardok hanyagsága katasztrofális tud lenni.” - mondta Lauri Myllyvirta, a finnországi Greenpeace nukleáris kampányának felelőse.

A franciák által tervezett Olkiluoto 3 munkálata csak 2005-ben kezdődött, de az EPR reaktor építése mögött már most két év csúszás van. Költségei a kezdeti becslésekhez képest megkétszereződtek. Az építési hibáknak, ill. a biztonsági szabályok megszegésének pedig se szeri, se száma: a gyenge minőségű betontól, a forrasztások menti sérülésekig. Július végén pedig egy tűz okozott nagy mértékben kiterjedt kárt a reaktor külső és belső falszerkezeteiben.

Az Olkiluoto 3 mellett a franciaországi Flamanville 3 is biztonsági problémákkal, késedelmekkel és halmozódó költségekkel küzd. Mindezek ellenére Nicolas Sárközy elnök és az állami tulajdonban lévő vállalatok, az Areva és az Électricité de France (EDF) próbálnak francia reaktorokat eladni több országba is: Brazíliába, Kanadába, Kínába, Dél-Afrikába, Törökországba, az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba.

Az atomenergia aláássa az éghajlatváltozás megoldásait. A klímaváltozás leküzdéséhez megújuló erőforrások használatára és energiahatékonysági megoldások bevezetésére van szükség. A Greenpeace által kidolgozott Energia[forradalom] című tanulmány bemutatja az atomenergia kiváltásának lehetőségét. A tanulmányból kiderül, hogy Földünk tiszta, biztonságos és természetes erőforrásokból is fedezni tudná - globális szinten - teljes energia szükségletét.

Letölthető tanulmány magyar nyelven:

www.greenpeace.hu/index.php 

Greenpeace antinukleáris blog angol nyelven:

weblog.greenpeace.org/nuclear-reaction/

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr83615851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása