Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Újabb per az OAH ellen

2008.07.29. 12:24 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: törvény atomerőmű paks környezetvédelmi tövény adatvédelmi

Sokasodnak a perek az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) ellen a 2003-as súlyos paksi üzemzavarral kapcsolatos eltitkolt adatok miatt. A közérdekű adatokat rendre "üzleti titokra" és "szellemi tulajdonra" hivatkozva próbálja az OAH titkolni.

Az OAH megtagadta a paksi 2. blokk 2003-as üzemzavarából származó hulladékok kezelésére vonatkozó paksi stratégia közreadását, holott a stratégia kidolgozását 2005-ben maga az OAH írta elő a Paksi Atomerőműnek az RE-4056 sz. határozatában.

A nukleáris biztonsággal kapcsolatos döntések az adatvédelmi és a környezetvédelmi törvény, illetve az Aarhusi nemzetközi egyezmény szerint is olyan környezeti információknak minősülnek, melyeket a közvéleménynek joga van megismerni. Az ilyen jellegű adatok megismerést még az üzleti titokra vonatkozó szabályok sem gátolhatják.

Az Energia Klub kezdeményezésére jelenleg két per is zajlik 2004 szeptembere, illetve 2005 márciusa óta. Ezek ugyancsak az atomerőmű 2003-as üzemzavarára vonatkozó szakértői anyagokkal kapcsolatban indultak, melyekben szintén az OAH az alperes. Jelenleg mindkét per arra vár, hogy a Fővárosi Bíróság harmadszorra is megkezdje az ügyek tárgyalását, miután a fellebbviteli testület, a Fővárosi Ítélőtábla kétszer új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. Az Ítélőtábla korábban úgy ítélte meg, hogy a kért adatok közérdekű adatnak minősülnek, ezt követően az ügyekben a Fővárosi Ítélőtábla az adatok részleges kiadhatóságáról döntött.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr59590856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása