Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

És megint szivárog...

2008.07.18. 15:12 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: franciaország urán szivárgás

Radioaktív uránt tartalmazó folyékony hulladék szivárgott ki egy meghibásodott föld alatti vezetékből a nukleáris fűtőanyagot gyártó FCBC üzemben, a dél-franciaországi Romans-sur-Isere-ben - közölte pénteken a francia nukleáris hatóság (ASN). Az újabb baleset alig tíz nappal azután történt, hogy a dél-franciaországi Bollene-ben, a Tricastin Atomerőmű területén található egyik nukleáris hulladék-feldolgozó telepen egy tartály tisztítása alatt megközelítőleg 75 kilogramm radioaktív uránt tartalmazó folyékony hulladék ömlött ki, és került a környékbeli folyókba.
A július 8-án történt balesetet az ASN a nemzetközi INES hét fokozatú skálán a legalacsonyabb, 1. fokozatúnak nyilvánította, s jelezte, hogy az nem jelentett közvetlen egészségügyi veszélyt a lakosságra. A hatóság szerint az újabb baleset nem hozható összefüggésbe az előzővel, mert a másodiknak semmilyen környezeti hatása nincsen.
A hatóságot csütörtök délután értesítette az FCBC arról, hogy a csőrendszeren végzett munkálatok során meghibásodást észleltek. Az ASN három ellenőre éjjel 1 és 5 óra között megvizsgálta az eset körülményeit és azt, hogy milyen óvintézkedések szükségesek. "Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a környezetre semmilyen hatással nem jár a feltehetően több évvel ezelőtt történt meghibásodás, a kiszivárgott uránmennyiség nagyon gyenge, alig néhány száz gramm körüli" - közölte Evangelia Petit, a nukleáris hatóság szóvivője.
Véleménye szerint a föld alatti cső körül a föld nagyon vastag,és a közelben semmilyen természetes víz nincsen, amelybe nukleáris hulladék kerülhetett volna a szivárgás miatt. Az ellenőrök a meghibásodott cső teljes vizsgálatát elrendelték a felgyülemlett urán pontos mennyiségének megállapítására. (MTI - Párizs )

Mondjuk, a magam részéről imádom az ilyeneket: "radioaktív urán". Kérem szépen, van nem radioaktív is?

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr78574433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása