Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

A Balti-tenger a legradioaktívabb a világon

2008.07.08. 14:24 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: halak radioaktív balti tenger

Európa újabb "leget" gyűjthet be magának: itt található a legradiokatívabb tenger a világon. Egy jelenleg folyó finn tábor résztvevői hívták fel a napokban figyelmet erre, akik újabb Olkiluoto-i reaktorok megépítését szeretnék megakadályozni Finnországban. Az emberi eredetű radionuklidok mennyisége magasabb a Balti-tengerben, mint bármelyik más nagyobb víztestben a világon, áll a Helsinki Bizottság jelentésében. A 90-es évek elején végzett svéd kutatások szerint a balti-tengeri halakban magasabb cézium-137 koncentrációt mértek, mint  más tengerekből kifogott halakban.

Az Oxfordi Egyetem legújabb kutatása szerint a part menti erőművek kb. fele annyi halat ölnek meg, mint amennyit, amúgy kihalásznak. Légifelvételeken egyértelműen látható, hogy az atomerőművekből távozó hűtővíz, mekkora területeken melegíti fel a tengervizet. A tengerek melegedése, mint ismert elősegíti a szerves anyag felhalmozódást.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr97558846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása