Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Tiltakozás az EU-nál a mohi atomerőmű miatt

2008.04.14. 16:56 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: európai bizottság mohi

Greenpeace hivatalosan is kifejezte tiltakozását az Európai Bizottságnál a szlovákiai mohi atomerőmű megépítése ellen. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint a beruházáshoz a szlovák állam illegálisan nyújt támogatást. A Greenpeace érvelése szerint a szlovák kormány "a piaci viszonyokat torzító intézkedésekkel" próbál keresztülvinni "egy egyébként életképtelen, semmi jóval nem kecsegtető projektet".
Jan Haverkamp, a környezetvédő szervezet nukleáris szakértője szerint a Greenpeace birtokában lévő információk egyértelműen arra utalnak, hogy illegális praktikák alkalmazásáról van szó. "Ha ezeket a piszkos trükköket nem vesszük figyelembe, akkor kiderül, hogy az atomenergia drága, megbízhatatlan és nem felel meg az elvárásoknak" - fejtette ki Haverkamp. A Greenpeace szerint a Budapesttől 80 kilométerre lévő, korábban félig már felépült mohi atomerőmű mára elavult technológiát képvisel, befejezésre váró reaktora több mint húsz évvel ezelőtti előírásoknak felel csupán meg.
Az Európai Bizottság egyik szóvivője nem kommentálta az ügyet, csupán annyit mondott, hogy a bizottság versenyhatóságként még nem kapott hivatalos megkeresést a mohi erőmű állami támogatásának kérdésében. A bezárásra ítélt Jaslovské Bohunice-i erőmű termelését pótlandó, Robert Fico kormánya úgy döntött, hogy befejezik a magyar határhoz közel lévő, a Léva (Levice) tőszomszédságában működő mohi (Mohovce) atomerőművet, azaz felépítik annak harmadik és negyedik blokkját, amelyek építését pénz híján 1992-ben leállították, de az állagmegóvási munkák még 2004 során is folytak. A harmadik és a negyedik blokkra az építkezés leállításáig minden járulékos költséggel - közte a hitelkamatokkal - együtt kis híján 20 milliárd koronát költött Szlovákia, a befejezésig az építkezés még 60 milliárdot emészt fel, jóllehet a munkálatok leállításakor a két befejezendő blokk épületei 70 százalékban már elkészültek, a technológiai berendezések 30 százaléka pedig már a helyén volt.
A harmadik és negyedik blokk építésének előkészületein máris 350 új alkalmazott dolgozik. A tényleges építkezést márciusban kezdték, az építkezésen mintegy 3500 ember dolgozik majd. A harmadik és a negyedik blokk felépítésének tervét még az Európai Bizottság is véleményezni fogja, de a végső döntés a Szlovák Atomenergetikai Felügyelet (ÚJD) hatáskörébe tartozik.
A mohi atomerőmű két új blokkja a tervek szerint 2012 őszén kezdi meg a próbaüzemelést, és utána fél éven belül csatlakoztatják a már működő első és második blokkhoz. A kivitelező a Szlovák Villamosművek (Slovenské Elektrarne), amelynek 66 százaléka az olasz Enel energiavállalaté, a maradék tulajdonrész a szlovák államé.

(AFP - Brüsszel )

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr88425329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása