Antiatom

Valódi tények, információk, hírek az atomenergiáról, a média és az ipar csúsztatásai nélkül.

Adatlapok

arnyekvilag

Történetek

Putyin megmenti a belenei atomerőművet

2008.01.21. 16:16 | Atom Antal | Szólj hozzá!

Címkék: oroszország atomerőmű












Január 18-án Putyin ellátogatott Bulgáriába és kijelentette, Oroszország 3,8 milliárd euróval támogatja a belenei reaktorok megépítését, amit az állami költségvetésből tettek félre. Jelenleg 7 milliárd euróra becsülik az építkezés költségeit. Vicces dolog ez. Németországban és Ausztriában civil szervezetek tömegeket mozgatnak meg, tiltakoznak, hogy német és osztrák bankok ne keverdjenek atomügyletekbe Kelet-Közép-Európában, sem.

De jönnek keletről a "meglepetések". Az orosz Ecodefense aktivistája elmondta, "precedens nélküli, hogy az orosz állami költségvetésből Bulgáriában építenek atomerőművet"." A pénz azonban valószínűleg sosem hagyja majd el Oroszországot, csak átutalják egy orosz nukleáris cégnek, az Atomstroyexportnak, aki az eddigi megállapodások alapján építi majd a két 1000 MW-os reaktort. Az egész akció azt mutatja, hogy Belene kulcsfontosságú szerepet játszik az orosz energia és nukleáris ipar kelet-európai terjeszkedésében.

A belenei reaktorokat 1985-ben kezdték el építeni, 1992-ben leállították, környezetvédelmi, biztonsági és gazdasági okokra hivatkozva. A terület földrengés veszélyes zónában fekszik. 2002-ben a bolgár kormány felélesztette az atomerőmű építésének ötletét és 2006-ban meg is állapodtak az Atomstroyexporttal, mint kivitelezővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiatom.blog.hu/api/trackback/id/tr20306007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása